Lovecký zámek byl postaven v l. 1666-69 Humprechtem J. Černínem z Chudenic (arch. Carlo Lurago). R. 1678 vyhořel, při opravě (1678-81) navýšen o patro a přízemí bylo zesíleno obezděním. V l. 1829 a 1937-38 opravován. R. 1926 připadl za 1. pozemkové reformy městu Sobotce, od r. 1958 je zde muzeum.
Letecký snímek.
Graficke pismenko Barokní zámeček s prvky pozdní renesance, dárek pro manželku majitele, později používaný jako lovecký zámek rodiny Černínů z Chudenic. Zámek má v současné době dva prohlídkové okruhy – hlavní trasa – zámek s interiéry, představující 17.–19. století, a muzeum ve druhém patře zámku, zaměřené na etnografii a 19. století. Přízemí a první patro má stálou instalaci, v muzeu a ve věži příležitostné výstavy a doplnění trasy.

Pejskům a jiným zvířátkům vstup povolen. Důležité! Do prohlídky bereme vždy jen jednoho pejska. Děkujeme za pochopení.

Zámecká věž (nejvyšší, špatně přístupné patro) NENÍ součástí prohlídky, provází se pouze v době konání výstav!
Jiří Holub, 31.3. 2012

Prohlídkové trasy:
    Zámek - Prohlídka zámku zahrnuje expozice v přízemí zámku s černou kuchyní, přípravnou a knihovnami, 1. poschodí s akustickou hodovní síní a místnostmi připomínajícími využití zámku rody Černínů a Netolických v 17. - 19. století - galerie, salónky a ložnice a na konec obchůzku ochozu zámku přístupného ze druhého poschodí. Celkový počet místností je 17, prohlídka trvá cca 50 minut.
    Náhledová prohlídka zámku - Totožná s

historie

Původně lovecký zámeček, zajímavě stavebně řešený. Byl vybudován italským architektem Carlo Luragem v letech 1666-1668 pro hraběte Humprechta Jana Černína z Chudenic. Málokterý zámek v Čechách byl tak často opěvován básníky jako lovecký zámek Humprecht Jeho zakladatel, hrabě Jan Humprecht Černín z Chudenic, patřil k nejbohatším příslušníkům české pobělohorské šlechty. Životní osudy hraběte Jana Humprechta Černína jsou v mnohém

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 13.2. 2006

o Černínech
    Drslavici, předkové Černínů, si v dávné době znepřátelili svého krále tak, že na ně smrtelně zanevřel a rozhodl se je vyhladiti. Nepřátelé Drslaviců se ochotně nabídli k těmto službám králi, neboť očekávali, že obdrží za odměnu jejich zabrané statky. Přitrhli k tvrzi s početným, surovým vojskem, zlezli hradby, zmocnili se tvrze. Nastalo strašlivé, bezcitné vraždění, jemuž měli padnouti za oběť veškeří Drslavici. Nešetřeno mužů, nedbáno úpění žen

Jiří Holub, 18.4. 2008
    o pokladu
    Zámek Humprecht má také svou legendu o pokladu. Ten není na zámku, ale v nedaleké studánce, kde ho hlídá bílý had se zlatou korunkou, jen jednou za rok prý poutníkovi, který se ze studánky napil, může had svěřit část pokladu. On sám je duší dítěte, které zoufalá zámecká paní spolu s pokladem do studánky vhodila.

lovecký
     Jičín  (JC)