Původní kostel dříve samostatných Rybářů. Postaven zač. 16. stol. na místě starší stavby, přestavby 1818, 1883. V letech 1938–45 památník "osvobození" Sudet. Po válce zpustl až do stadia zříceniny.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 08/2009
Graficke pismenko Zřícenina kostela stojí na vyvýšenině nad starým karlovarským zimním stadionem. Z hlavní rybářské třídy (Sokolovská), kde lze zaparkovat, asi 100 m vzhůru zdevastovaným parčíkem, plným různých nástrah. Od kostela zajímavý výhled na západní část Varů.

Kostel svatého Urbana v Karlových Varech - Rybářích
    Původní kostel dříve samostatných Rybářů. Postaven začátkem 16. století jako pozdně gotický na místě starší stavby. Prošel přestavbami v letech 1818 (zbořeny předsíň a kruchta) a 1883. V letech 1938–45 památník "národního osvobození" Sudet. Po válce zpustl až do stadia zříceniny. Dnes volně přístupné místo nejrůznějších zábav místního obyvatelstva.
    Ivan Grisa, dle webové stránky www.dominanty.cz a K. Kuča: Města a městečka..., 2. díl, Libri 1997, 29.8. 2009