Pozdně gotický kostel v Krásném Údolí vznikl snad r. 1464 přestavbou kaple. Úprava r. 1532, barokní přestavba r. 1774 (severní kaple Olivetské hory, dnes předsíň), v 19. století nový strop. Současná oprava napravuje poválečnou devastaci.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 08/2009
Graficke pismenko Kostel stojí nad jihozápadním rohem rozlehlého náměstí Krásného Údolí, přes které prochází silnice I/20. Na něm lze parkovat, je zde i zastávka autobusů.

historie

Pozdně gotický kostel sv. Vavřince v Krásném Údolí vznikl snad roku 1464 přestavbou starší kaple. Při povýšení obce na město roku 1488 zde již existovala fara. Úprava r. 1532, barokní přestavba r. 1774 (severní kaple Olivetské hory, dnes předsíň), v 19. století byl původní strop nahrazen novým. Současná oprava napravuje následky poválečné devastace. V r. 2012 byl Krásnému Údolí vrácen status města.
    Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979, 1.9. 2009