Moje místa 0
Dům v severovýchodním koutě toužimského náměstí nechal postavit správce panství Anton Steinbach z Kranichsteinu ve 40. letech 17. stol. Po roce 1665 prodán a rozdělen. Na sousední dům 53 byly po zboření Horní brány přeneseny hodiny a reliéfní erb.
Pohled z náměstí

Panský dům a hodinová věž v Toužimi

Graficke pismenko Dům v severovýchodním koutě toužimského náměstí nechal na místě dvou gotických objektů postavit správce panství Anton Steinbach z Kranichsteinu ve 40. letech 17. století. Pozdně renesanční přestavba po požáru roku 1652 ve stylu pozdní renesance. Po roce 1665 byl dům prodán a rozdělen na dnešní objekty číslo popisné 49–51. Na sousední dům čp. 53 byly po zboření Horní brány roku 1847 přeneseny hodiny a reliéfní alianční erb Julia Jindřicha Sasko-lauenburského a jeho manželky z rodu Lobkoviců z roku 1661.
Ivan Grisa, dle Karel Kuča: Města a městečka..., díl 7, Libri 2008, 1.9. 2009