Velký pozdně barokní kostel v Údrči vznikl 1783 na místě starší stavby, z níž zachována sakristie. Po poválečné devastaci, která vyvrcholila vyrabováním vnitřního zařízení, došlo nedávno k obnově pláště a vyčištění okolního bývalého hřbitova.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 08/2009
Údrč (součást Bochova) stojí asi kilometr jižně od silnice I/6. U křižovatky se nachází i zastávka autobusů, přímo do vsi jich zajíždí jen velmi málo. Vsí prochází červená značka Bochov - Žlutice, z nedaleké osady Polom vede nejpohodlnější cesta k poutnímu kostelu ve Skokách (viz heslo).
Kostel neslouží pravidelným bohoslužbám, o přístupnosti se informujte na kontaktní adrese.

Kostel svatého Leonarda (Linharta) v Údrči
    Velký pozdně barokní kostel v Údrči vznikl roku 1783 na místě starší gotické stavby, ze které se zachovala sakristie. Po poválečné devastaci, která vyvrcholila vyrabováním vnitřního zařízení po roce 1990, došlo nedávno k obnově pláště a vyčištění okolního bývalého hřbitova. Ten sloužil potřebám obce do roku 1930. Poté byl západně u cesty na Teleč založen hřbitov nový, dnes zcela zničený. Připomíná ho malý památník. Severně od kostela najdeme

Ivan Grisa, dle Emanuel Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982, 1.9. 2009
    Svatý Leonard – život, legendy, atributy
    Svatý Leonard z Limoges (či jinak řečený Linhart z Noblatu), poustevník, se narodil asi před rokem 500 a zemřel r. 559. Narodil se do šlechtické rodiny v Gálii. Jako chlapci se mu dostalo všeobeckého i křesťanského vzdělání a vyrůstal u dvora krále franckého krále Chlodvíka, který byl údajně jeho kmotrem. Byl pokřtěn arcibiskupem Remigiem z Remeše. Patrně arcibiskup měl vliv na Leonardovu volbu duchovní cesty. Vzdal se služby králi i duchovní

Karlovarský kraj
     Karlovy Vary  (KV)