Zámecký kostel ve Valči postavil jako novostavbu 1710–28 G. A. Biana Rossa na náklad Jana Kryštofa ze Štampachu. Jedinou úpravou je klasicistní hrobka Korbů, připojená z východu k presbytáři. Zdevastovaná stavba prochází rekonstrukcí.
kostel od západu po opravě
Graficke pismenko Kostel dominuje spolu se zámkem celému městečku i širokému úvalu, který se od Valče táhne k jihovýchodu. Po ukončené rekonstrukci je zpřístupněn v rámci prohlídkové trasy zámku. Ve faře (domu zámeckých kaplanů) pod kostelem sídlí část valečského informačního střediska.

Zámecký kostel Nejsvětější Trojice ve Valči
    Zámecký kostel ve Valči postavil jako novostavbu v letech 1710–28 G. A. Biana Rossa na náklad Jana Kryštofa ze Štampachu. O autorovi projektu nepanuje jednoznačná shoda. Kostel se zachoval včetně vnitřního zařízení prakticky intaktně v původní podobě. Jedinou úpravou je klasicistní hrobka Korbů z Weidenheimu, připojená k východní stěně presbytáře. Skvostná, ale těžce zdevastovaná stavba prochází rekonstrukcí.
    Ivan Grisa, dle Emanuel Poche a kol., Umělecké památky Čech, svazek 4, Academia 1982, 31.8. 2009