Moje místa 0
Doba vzniku farního kostela městečka Valeč není známa. Úpravami prošel 1614, 1694–96 (F. Barelli), 1708 byla přistavěna věž s neobvyklou helmicí. Důkladná oprava v 90. letech 20. století pokračuje doplňováním detailů.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 08/2009
Graficke pismenko Valeč leží v jihovýchodním podhůří Doupovských hor. Ze silnice I/6 sem lze dojet odbočením u Libkovic nebo Bošova (II/194, přes Podbořanský Rohozec do Podbořan). Autobusové spojení je nečetné, omezené jen na pracovní dny. Odjezd může zkomplikovat nechuť některých řidičů zajíždět k jediné místní autobusové zastávce: je třeba být ve střehu!
Jedinou místní restauraci hodnou toho jména najdeme proti kostelní věži na rohu náměstí a ulice k zámku.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, pravidelné se konají v sobotu od 15.00.

Kostel Narození svatého Jana Křtitele ve Valči
    Doba vzniku farního kostela městečka Valeč není známa, pochází snad ze 14. století. Úpravami prošel 1614 (klenba lodi), 1694–96 (F. Barelli, nový presbytář s kopulí, boční kaple, fasády), roku 1708 byla přistavěna věž s neobvyklou helmicí a ochozem věžného. Důkladná oprava v 90. letech 20. století pokračuje doplňováním detailů (např. dveře hlavního jižního portálu). Celkový vzhled stavby napovídá o postupném prodlužování, které se dostalo do

Ivan Grisa, dle Emanuel Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4, Academia 1982, 31.8. 2009