Městská památková zóna Úterý chrání od roku 1992 kromě významných solitérů (viz hesla) i unikátně zachovalou maloměstskou zástavbu ze 14.–19. století, ze značné části hrázděnou, doplněnou drobnou sakrální i užitkovou architekturou a plastikou.
Kostel Narození sv. Jana Křtitele a radnice z náměstí
© Ivan Grisa 08/2009
Úterým prochází silnice II/210 Trhomenské Domky (silnice I/20) - Teplá. Parkování možné bez omezení po celém městečku. Nečetné autobusové spoje zastavují u mostu přes Úterský potok, nejbližší železniční stanice Bezdružice (trať Pňovany - Bezdružice) je vzdálena asi 5 km jihozápadně. Městečkem prochází zelená turistická značka údolím Úterského potoka, začíná zde červená značka do Nečtin.
Po celém historickém městečku je informačními panely vytýčena kvalitní poznávací stezka s kvízovými otázkami.
Návštěvník se musí připravit na poněkud omezené možnosti občerstvení: obě prodejny potravin v blízkosti náměstí otevírají od 8.00 s tím, že dodávky pečiva poněkud váznou. V městečku byla nalezena jediná restaurace (na západním náměstíčku u školy), netestována.
Ivan Grisa , 30.8. 2009

Městská památková zóna Úterý
    Osídlení dnešního Úterý má nejasné počátky, související zřejmě s rýžováním i dolováním zlata, které se zde snad i mincovalo (naposledy zřejmě za Jiřího z Poděbrad). Nepotvrzené údaje o loveckém sídle Vladislava II. v místech dnešního farního kostela i falsum listiny knížete Bedřicha, kterou zdejší újezd předává johanitům, odkazují na jejich datování do konce 12. století. První spolehlivě datovaná zmínka pochází z roku 1233, kdy král Václav I.

Ivan Grisa, dle Karel Kuča: Města a městečka..., díl 7, Libri 2008 a webové stránky www-mesto-utery.cz, 30.8. 2009