Moje místa 0
Kostel z počátku 13. století založil u svého sídla Všebor Hrabišic. Původně románská stavba s prvky nejstarší gotiky (podvěžní prostor), upravena ve 14. stol. goticky a 1696 barokně, pozdější přístavky. Po roce 1945 zpustl.
Pohled z návsi
© Ivan Grisa 08/2009
Graficke pismenko Dolní Jamné (část Bezvěrova) leží na silnici Chudeč (silnice I/20) - Úterý. Kostel stojí na návrší v horní části vsi. Vzhledem k nepravidelnosti konání bohoslužeb je o možnosti vstupu do interiéru nutno kontaktovat farnost Manětín.

Kostel svatých Petra a Pavla v Dolním Jamném
    Ves se poprvé připomíná roku 1208. Patrně krátce poté zde Všebor Hrabišic postavil své sídlo, při kterém vznikl i kostel. V podstatě románská stavba (dosud viditelné pravidelné kvádříkové zdivo věže) obsahuje panskou tribunu v patře věže, kdysi přístupnou můstkem ze zaniklého panského sídla. Tribuna je nesena křížovou klenbou, kterou lze považovat za jeden z nejčasnějších gotických prvků u nás. Kostel byl upraven goticky ve 14. století, barokně

Ivan Grisa, dle D. Líbal: Katalog gotické architektury v ČR do husitských válek, Unicornis 2001 a E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1, Academia 1977, 31.8. 2009