Moje místa 0
Na místě kaple doložené 1713 byl v letech 1747–9 postaven nákladem tepelského opata Jeronýma Ambrase kostel ve stylu dynamického baroka jako poutní. Po roce 1945 zchátral, po roce 1990 poničeno vnitřní zařízení, nedávno opraven plášť.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 08/2009
Graficke pismenko Kostel se nachází na hraně svahu severně od městečka. Kolem prochází silnice Úterý - Teplá, z náměstí lze využít i bývalou poutní stezku (od novorománské kaple).

Kostel svatého Václava v Úterý
    Na místě kaple doložené 1713 (údajně velmi staré, snad zasvěcené sv. Janu Křtiteli) byl v letech 1747–9 postaven nákladem tepelského opata Jeronýma Ambrase kostel ve stylu dynamického baroka jako poutní. Koncem 18. století a pak od roku 1893 sloužil jako hřbitovní. Na hřbitově přímo kolem kostela se pohřbívalo jen 14 let od nařízení císaře Josefa II. o zákazu pohřbů v intravilánech obcí, poté byl zrušen (dochována památná lípa). Nový obecní

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Uměelcké památky Čech, svazek 4, Academia 1982, 30.8. 2009