Původně opevněný johanitský kostel vyhořel roku 1694. V letech 1695–8 postavena snad dle plánů Kryštofa Dienzenhofera oválná centrála s vysokou západní věží (stavitel W. Braunbock). Oprava v 90. letech 20. století.
Kostel od severu
© Ivan Grisa 08/2009
Graficke pismenko Kostel dominuje celému městečku Úterý. Příchod k němu je možný od severu (po schodišti od bývalé fary) i od jihu. Z někdejšího hřbitova se otevírají krásné výhledy na městečko. Vede tudy i okružní cesta po městečku, vybavená informačními panely.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, pravidelně v neděli od 15.00

Kostel Narození sv. Jana Křtitele v Úterý
    Na návrší uprostřed kotliny, v níž se rozšiřuje jinak úzké hluboké údolí Úterského potoka, si údajně nechal postavit lovecké sídlo druhý český král Vladislav II. Jeho syn Bedřich věnoval zdejší újezd řádu johanitů. Nejpozději tehdy bylo návrší opevněno a postaven zde kostel. Od roku 1233 zdejší území patřilo tepelskému klášteru, pod jehož ochranou v kotlině vyrostlo městečko Úterý. Opevněný kostel byl jeho jedinou obrannou stavbou. Jeho podobu

Ivan Grisa, dle Emanuel Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4, Academia 1982, 30.8. 2009