hrad Drštka

Ronšperk, Losumberk, Dršťka
Hrad byl poprvé zmíněn r. 1390. Drželi ho synové Dobrohosta z Ronšperka. Po r. 1459 se jeho majitelé střídali a hrad pustl. V 16. stol. byl již pustý. Je jedním z mála zaniklých sídlištních komplexů, jejichž součástí je i hrad. Zachovány jsou zbytky zdí.
Prostor snad obytné čtverhrané věže
© Luděk Pitter 03/2005
Graficke pismenko Hrad je často mylně (nebo snad záměrně) lokalizován na mapách do oblasti horní (východní) části skal vedle vojenských budov. Stával však v oblasti dolních skal, alespoň tam lze najít zbytky zdiva, které jsou považovány za zbytky čtvercové obytné věže.

27.3. 2005

historie

Dějiny hradu Drštky, původně zvaného Ronšperk, souvisí s rodem Dobrohostů z Ronšperka, kteří měli na počátku 14. století statky na Mirošovsku. Z let 1353-1376 se zachovaly zmínky o Dobrohostovi z Ronšperka seděním na Dvorci u Mirošova, patronu kostela ve Skořicích. Nejspíše on dal vybudovat malý, ale pevný hrad Drštku jako středisko panství s několika vesnicemi. Nejstarší zpráva o hradu z r. 1390 totiž říká, že jej tehdy drželi jeho čtyři

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, 28.3. 2005

pověsti

Co si ve vsi Skořicích vypravují: U hradu se v letních časech zjevují tři panny, odděny v bílá roucha a s věnečky z trávy spletenými na bílých plenách posazenými. Když však v tanci víří, pleny si sundávají a v tom je jeden člověk uviděl a jejich pleny vzal a odnésti chtěl. Panny však za mužem volaly, žádaly, aby pleny vrátil, slibovali, že do smrti ani rýma ani kašel nepřijde na něj. Ten člověk však byl tvrdohlavý a nechtěl jim je vrátit. Jak

Volně převyprávěné (zapomenuté hrady tvrze a místa, hrad Drštka), 28.5. 2002