Komárov se jako farní ves připomíná roku 1358. Současný kostel vznikl snad s využitím starších konstrukcí roku 1750. Kostel byl po roce 1945 opuštěn, vnitřní zařízení bylo zcela zničeno.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 08/2009
Graficke pismenko Komárov (část města Toužim) najdeme na silnici III. třídy Smilov - Služetín. Ze silnice II/207 je třeba odbočit va Smilově, ze silnice I/20 v Bezvěrově. Parkování je možné na návsi, kde se nachází i zastávka několika málo autobusových spojů. Nejbližší železniční zastávka Smilov na trati Rakovník - Bečov nad Teplou je vzdálena necelý 1 km severozápadně, vlaky zastavují na znamení nebo požádání.
Kostel je z návsi přístupný cestou z jejího východního cípu, neznatelná pěšina z ní odbočuje vpravo do svahu. Branka je zajištěná drátem, po odmotání lze vstoupit na zdevastovaný hřbitov. Nejlepší pohled na kostel se naskýtá od prázdného areálu zemědělské velkovýroby při výjezdu směrem na Služetín.

Kostel svatého Vavřince v Komárově
    Komárov se jako farní ves připomíná roku 1358. V letech 1560–1624 byla fara luterská, po rekatolisaci byl kostel filiální až do roku 1850, kdy byla znovu zřízena farnost, zaniklá opět po roce 1945. Současný kostel vznikl snad s využitím starších konstrukcí roku 1750. Tomu odpovídá zejména půdorys lodi a kasulová okna. Vzhledem k nedostatku místa u hřbitovní zdi a komplikované poloze kostelního areálu vůči vsi byla zvolena varianta průchozího

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2, Academia 1979, 30.8. 2009
    Rychta v Komárově
    Při nedávných opravách stavení čp. 12 byly nalezeny prvky nejstarší dochované stavby lidové architektury v Čechách. Unikátní je konstrukce stropu s kamenným záklopem, dendrochronologicky datovaná do roku 1484.