Kostel ve Štědré se poprvé připomíná 1360. Dnešní stavba zřízena s využitím starších konstrukcí ve 2. pol. 17. stol., úprava exteriéru 1718. Následky poválečné devastace odstranila nedávná důkladná oprava. Součástí areálu i náročný pomník padlým.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 08/2009
Graficke pismenko Areál kostela najdeme západně od návsi, kde zastavují autobusy. Obcí prochází silnice II/207 Toužim - Borek u Žlutic. Parkování možné přímo u kostela. Železniční stanice Štědrá na trati Rakovník - Bečov nad Teplou leží asi 1 km jihovýchodně. Při pěších přesunech v okolí se připravte na to, že řadu v mapách zanesených cest pohltila v posledních letech zemědělská činnost.
Podle údajů Plzeňské diecese neprobíhají v kostele pravidelné bohoslužby.

Kostel Narození Panny Marie ve Štědré
    Kostel ve Štědré se poprvé připomíná 1360. Z původní stavby, datované do první třetiny 14. století, se dochovala sakristie. Dnešní kostel zřízen s využitím starších konstrukcí ve druhé polovině 17. století, úprava exteriéru proběhla roku 1718. Následky poválečné devastace odstranila nedávná důkladná oprava. Součástí areálu je mimo soch svatého Prokopa a Jana Nepomuckého a stylově nevýrazné bývalé fary i náročný pomník padlým, provedený jako

Ivan Grisa, dle D. Líbal: Katalog gotické architektury v ČR do husitských válek, Unicornis 2001 a E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3, Academia 1980, 30.8. 2009