Trosky kostela ve Vísce pocházejí nejméně ze 14. století, nelze vyloučit starší původ. Po roce 1945 vyrabován, následně vyhořel po zásahu blesku. Dnes jen obvodové zdi. Kolem funkční hřbitov.
Kostel od východu
© Ivan Grisa 08/2009
Graficke pismenko Vísku (součást obce Pšov) najdeme mezi osadami Močidlec, Novosedly a Chlum na samé hranici Plzeňského a Karlovarského kraje. Samotná obec po roce 1945 zcela zanikla, až koncem 50. let byla obnovena jako areál zemědělské velkovýroby se čtyřmi obytnými dvojdomky (v údolí potoka pod kostelem). Příjezd po asfaltových cestách od Močidlece (za křižovatkou silnic Žlutice - Manětín a Močidlec - Chlum) a z Novosedel. Autobusové spojení dvěma páry spojů ve dnech školního vyučování, jinak je nutná pěší docházka. Samotný kostel a hřbitov, ačkoli stojí přímo nad Vískou, náležejí do katastru asi 2 km vzdálených Stvolen (které jsou dnes součástí Manětína) a tedy do ...

historie

Kostel se připomíná poprvé roku 1363, podle dochovaných architektonických článků (zejména okno v jihozápadní části lodi) lze předpokládat původ nejméně ve 13. století. Situování na pahorku, který převyšuje okolní krajinu, čtvercový půdorys presbytáře i poměrně archaické zasvěcení nevylučují ani příslušnost k panskému sídlu jako vlastnický kostel. O objektu nejsou zmínky v žádné poválečné relevantní literatuře. Kostel byl zřejmě upraven barokně

Ivan Grisa, dle webové stránky www.dominanty.cz, 29.8. 2009