Velký trojiční sloup v jižní části tepelského náměstí z roku 1721. Architektonický návrh W. Braunbock, sochy O. J. Wenda. Rekonstrukce v 90. letech 20. století.
Sloup od západu

Trojiční sloup v Teplé

Graficke pismenko Velký trojiční sloup v jižní části tepelského náměstí z roku 1721. Architektonický návrh W. Braunbock z Teplé, sochy O. J. Wenda ze Žlutic. Rekonstrukce v 90. letech 20. století. Na balustrádě sochy svatých Rosalie a Jana Nepomuckého a blahoslaveného Hroznaty (zde označen rovněž za svatého). Na sloupech u podstavce svatí Václav, Florián a Leopold, v nikách Norbert, Vojtěch a Quodvultdeus. V horní konické části sloupu socha Panny Marie, na vrcholu titulní plastika svaté Trojice.
Ivan Grisa, dle Emanuel Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4, Academia 1982, 29.8. 2009