Moje místa 0
Kostel sv. Šimova a Judy z poloviny 13. století postaven Rožmberky v raně gotickém stylu. Přestavěn pseudogoticky v roce 1909, kdy bylo také pořízeno nové vybavení. Hlavní oltář z 18. století. Okolo hřbitov a boží muka z roku 1521.
Pohled na obec s kostelem od jihu
Graficke pismenko Kostel sv. Šimova a Judy stojí v jižní části obce Rožmitál na Šumavě (400 obyvatel) mezi Kaplicí a Vyšším Brodem na Českokrumlovsku. V některých pracích je uváděno zasvěcení Nanebevzetí Panny Marie.
Jiří Cukr , 16.8. 2009

historie

Připomíná se již v roce 1259 jako farní společně s osadou (německy Rosenthal), která byla založena Rožmberky ve spojitosti s výstavbou hradu Rožmberk. Kostel byl ve správě vyšebrodského kláštera. Původní stavba byla raně gotická, zřejmě formálně typická pro rožmberskou stavební huť. Razantní přestavba proběhla v roce 1909 v pseudogotickém stylu podle plánů Franze Schiefthalera z Lince.

popis

Kostel tvoří dominantu obce. Z gotické stavby zůstal např. presbytář se žebrovou klenbou nebo základy věže. Ostatní vzaly za své během přestavby před sto lety. Z té doby pochází loď a většina vnitřního vybavení, nejstarší je hlavní oltář se sochami sv. Šimona a Judy pořízený kolem roku 1770. Na prostranství u kostela býval hřbitov, který se podařilo v posledních letech obnovit a dnes se zde opět pohřbívá. Na fasádě kostela je několik starých