zámek Jistebnice

starý zámek - Vlašský dům
Barokní, jednopatrový zámek na náměstí města Jistebnice z 2. poloviny 18. století, zvaný též Vlašský dům. Nyní v majetku města, přístupný v úředních hodinách.
Graficke pismenko Původně renesanční zámek z 2. poloviny 16. století byl majetkem šlechtického rodu Vančatů z Vratkova, poté Doudlebských z Doudleb a vlašského rodu ze Sonetu. V 2. pol. 18. století byl barokně přestavěn. Od r. 1829 byl v majetku Nádherných z Borutína, jimž sloužil jako přechodné sídlo před vybudováním nového zámku.
Od r. 1996 je v majetku města, jemuž slouží pro jeho potřeby. V přízemí je pamětní síň místního rodáka – malíře Richarda Laudy.
Jaroslav Špiroch, 13.8. 2009

historie

V době husitských bouří odešla řada místních pod vedením husitského hejtmana Petra Hromádky z Jistebnice do nově založeného Tábora. Z té doby pochází slavný "Jistebnický kancionál" s prvním notovým záznamem husitského chorálu "Ktož sú boží bojovníci". Originál je uložen v Národním muzeu v Praze a kopie v pamětní síni malíře Richarda Laudy.
    Webb obce, Jaroslav Špiroch, 15.4. 2017

Barokní jednopatrová stavba zámku stojící na místním náměstí.