Notice: Undefined variable: pgTitle in /var/www/hrady/https/funkce_oid_first.php on line 142 , Kolín
Dominanta západní části Kolína byla postavena pro zlepšení zásobování města vodou v letech 1928-1930 podle projektu Fr. Jandy a Ing. Hráského. Věž o celkové výšce 45 m má vyhlídkový ochoz ve výši 36 m. Od r. 1977 opuštěna a zdevastována, v letech 2014-2015 upravena na rozhlednu s muzejní expozicí.
Věž od jihovýchodu
© Ivan Grisa 05/2005

Graficke pismenko Vodárenská věž stojí na západním okraji městského intravilánu, který se až k ní rozšířil v posledních letech výstavbou nových bytových domů. Od nejbližší železniční stanice Kolín-zastávka na trati 011 Praha-Kolín se nachází asi kilometr jižně. Věž byla postavena podle projektu Ing. Hráského a architekta Františka Jandy. Se stavbou se začalo 24. července 1928 a první voda byla z nového vodojemu do vodovodní sítě vpuštěna ve čtvrtek 7. srpna 1930. Vodárenský provoz byl zastaven r. 1977. V letech 2014-2015 byla věž rekonstruována a slouží jako rozhledna s muzejní expozicí. Je celoročně přístupná (kromě pondělí), vstup je placený. Základní vstupné: 50 ...
Radka Tachecí, 24.9. 2015

historie

Dominanta východní části Kolína byla postavena pro zlepšení zásobování města vodou v letech 1928-1930 podle projektu Františka Jandy a Jana Vladimíra Hráského. Železobetonová věž o výšce 45 m nese kromě vodojemu o objemu 450 m krychlových i vyhlídkový ochoz ve výši 36 m se zátiším s kašnou. Po změně vodárenské technologie r. 1977 byla věž opuštěna a chátrala. V r. 1990 byla prodána do soukromých rukou, ale chátrala dál. V r. 2005 byla odkoupena

Schöenbornský letohrádek v Praze zdobí obrázky rozpustilé Venuše

Nezapomenutelné hrady Čech a Slovenska