Moje místa 0
Bývalá klasicistní synagoga (čp. 66) postavena v l. 1864–69 podle projektu Františka Smrta. K bohoslužbám sloužila do II. svět. války. V 70. letech 20. stol. byla upravena na kanceláře a byty JZD. Dnes obytný dům.
bývalá synagoga od severu
© Milan Caha 08/2009
Graficke pismenko Bývalá synagoga (dnes dům čp. 66) stojí na prostranství cca 50 m jižně od náměstí. Přístupná je uličkou z jihozápadního rohu náměstí. Zaparkovat lze na náměstí či přímo u budovy.
10.8. 2009

historie

Klasicistní synagogu si vystavěli petrovičtí Židé v letech 1864–69 jako náhradu za starší modlitebnu. Autorem projektu byl stavitel František Smrta. Svému účelu sloužila do druhé světové války, poté chátrala. V 70. letech 20. století byla upravena na kanceláře a byty JZD. Od roku 1980 slouží výlučně k obytným účelům.
    Milan Caha (zdroj: Blanka Rozkošná, Pavel Jakubec: Židovské památky Čech, Era 2004), 10.8. 2009