Nejstarší veřejná dráha (délka 274 m, převýšení 84 m) využívající závěsu na jediné kolejnici byla otevřena v tehdy samostatné obci Loschwitz 6. 5. 1901. Prodělala několik rekonstrukcí (poslední 2001). Z horní stanice výborný výhled do údolí Labe.
Pohled od horní stanice do údolí Labe
© Ivan Grisa 05/2005
Graficke pismenko Dolní stanice visuté lanové dráhy se nachází blízko u Körnerova náměstí (Körnerplatz) na pravém předmostí "Modrého zázraku" (viz heslo). Parkování v oblasti je zpoplatněno, příjezd z centra města tramvajovou linkou 12 na zastávku Schillerplatz na opačném břehu Labe, odtud autobusem nebo pěšky přes most.
Lanovka má zvláštní tarif, uživatelé přeshraničních jízdenek SoNe+DB nebo Regionet Elbe/Labe mají slevu.

Visutá lanová dráha (Schwebeseilbahn) v Drážďanech - Loschwitz
    V letech 1898–1900 byla pro obsluhu vilové čtvrti Oberloschwitz, položené na příkrém svahu nad pravým břehem Labe, postavena jednokolejnicová visutá lanová dráha podle patentu Ing. Eugena Langena z Kolína nad Rýnem. Každý ze dvou vozů dráhy je zavěšen na své kolejnici, výkon od tažného stroje přenáší lano (vůz jedoucí dolů funguje jako protiváha). Původní parní stroj nahradil roku 1909 stejnosměrný motor. Roku 1921 byly Loschwitz připojeny k

Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.dresdner-bergbahnen.de/schwebe.htm, 25.11. 2009

popis

Základní technická data dráhy: délka trasy 274 m, výškový rozdíl stanic 84 m, maximální podélný sklon 39,9 %, maximální výška podpěry 14 m, počet podpěr 33, maximální jízdní rychlost 2,5 m/s. Výkon pohonného motoru 80 kW, průměr lanového bubnu 4 m, průměr tažného lana 38 mm, délka lana 410 m.
    technická památka
    Německo