Schwedenkreuz
Mohutný pískovcový řecký kříž o rozměrech 102 cm x 110 cm x 36 cm, datován 1501. Na zadní straně je obrys prchajícího člověka a sekery. Byl považován za místo, kde je pohřben švédský voják a označován za ”Schwedenkreuz”.
smírčí kříž a v pozadí Ostaš
© Milan Caha 08/2009
Graficke pismenko Mohutný smírčí kříž stojí za Českou Metují u silnice na Polici nad Metují. Zaparkovat lze cca 50 m za křížem (přijíždíme-li od Police) na odbočce k nevyužívanému hospodářskému areálu.
8.8. 2009

historie

Kříž je řazen mezi nekrásnější památky tohoto typu v České republice. Jde o mohutný řecký kříž z pískovce o rozměrech 102cm x 110cm x 36cm. Na čelní straně má dnes již špatně čitelný nápis. Ten je přepisován takto: ZDE TELO ODNATO ZEMIJ ANNO MCCCCCI 10 LEDA ELIAS JAN SYN ZA ZAPLATU JI DATA ODPOCIE V POKOJI. Skupina písmen MCCCCCI je považována za letopočet 1501. Na zadní straně je vyryt obrys člověka z profilu (snad prchajícího) a sekery. V

Milan Caha dle různých zdrojů na Internetu., 8.8. 2009

smírčí kámen