Románsko-gotic. kostel z 13. st., rozš. ve 14. st., poškozen za hus. válek, uprav. v l. 1545, 1599, ve 2. pol. 18. st. Orientovan, s hranolovou věží, obd. lodí, žebrově klenutými pětibokými závěrem a sakristií. Zdob. sanktiarium, náhrobníky, portály.
Kostel sv. Václava - Lažany
Hřbitovem obklopený kostel leží při silnici č. 358 ze Skutče do Předhradí.
4.9. 2009

historie

Kostel sv. Václava v Lažanech je poprvé připomínán jako farní roku 1350, jeho dějiny se však začaly psát již o století dříve. Literatura se vesměs shoduje v románském původu přinejmenším spodní části věže, podle D. Líbala je románské snad i zdivo lodi. Není vyloučeno, že při kostele tehdy stával panský dvorec. Ve třetí čtvrtině 14. století byl kostel rozšířen o dnešní presbytář, severní kapli, goticky upravena byla zřejmě i loď. Lažany byly v té

popis

Kostel je orientovaná stavba z lomového kamene s obdélnou lodí zakončenou pětibokým presbytářem. K němu je od severu připojena sakristie tvořená mírně lichoběžnou boční kaplí s pětibokým odstupněným závěrem. V západním průčelí lodi stojí mírně lichoběžná věž, při jižním průčelí obdélná předsíň. Mírně se zužující věž je je čtyřpatrová na mírně lichoběžném půdorysu o straně 8,7 m a síle zdiva v přízemních partiích 1,9 m, ve čtvrtém patře starší