Na místě, kde stával od poloviny 18. stol. barokní zámek, stávala již v r. 1274 tvrz. Ta byla zničena za husitských válek. Socialistickým hospodařením zchátralý a zdevastovaný zámek byl zlikvidován v roce 2005.
Sýpka, kdysi součást zámeckého hospodářství
© Pavel Vítek 06/2007
Graficke pismenko Kroměšín, místní část obce Libice nad Doubravou, leží 4 km severovýchodně od Chotěboře. Bývalá osada, nyní již pouze zemědělský statek, se nachází vlevo, asi 1 km před Libicí nad Doubravou, u silnice vedoucí z Chotěboře.

historie

V kdysi samostatné vsi Kroměšín, stávala v roce 1274 tvrz. Za husitských válek byla zničena. Zbylá ves postupně chátrala a koncem třicetileté války úplně zanikla a zbylý dvůr byl v 18. stol. připojen k Libici. V polovině 18. století byl zde vystavěn zámeček. Jednalo se jednopatrovou obdélníkovou budovu. Po roce 1948 i s přilehlým dvorem připadl Státnímu statku Chotěboř. Pak ještě několikrát změnil majitele a vždy byl součástí opodál stojícího