Hrady.cz
Raně gotický farní kostel byl v Horažďovicích postaven zřejmě v 60. letech 13. stol. Stavbu dokončili johanité v první čtvrti 14. stol. Úpravy 1454, v 18. století, 1910. Trojlodní basilika s vloženými emporami v koutě náměstí, kterému dominuje jeho věž.
Kostel od severovýchodu
Kostel stojí v jihozápadním koutě hlavního náměstí. Přístupný je při pravidelných bohoslužbách v neděli od 8.00.
Ivan Grisa , 2.8. 2009

Kostel svatých Petra a Pavla v Horažďovicích
    Raně gotický farní kostel byl v Horažďovicích postaven zřejmě v 60. letech 13. století (snad 1260–73). Stavbu dokončili johanité v první čtvrti 14. století. Úpravy 1454 (věž), v 18. století, částečná regotizace 1910. Trojlodní basilika s vloženými emporami stojí v koutě náměstí, kterému dominuje jeho hranolová věž. Vnitřní zařízení pochází převážně z 18. století.
    Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1, Academia 1978 a D. Líbal: Katalog gotické architektury v ČR do husitských válek, Unicornis 2001, 2.8. 2009