Hrady.cz
Na místě údajné velkomoravské stavby (snad dřevěné) byl na Práchni postaven raně gotický zděný kostel, opatřený při stavbě sousedního hradu v první třetině 14. stol. novým presbytářem. Loď barokně upravována, regotisován 1859. Obklopen hřbitovem.
Kostel od jihu
Graficke pismenko Kostel se nachází v jižní části temene hradního kopce. Autem lze přijet po odbočce ze silnice Horažďovice - Velké Hydčice, pěšky po zelené značce od obou stejnojmenných železničních stanic na trati Klatovy - Horažďovice předměstí (asi 2 km z obou míst). Celý kopec Prácheň je přírodní reservací.
Ivan Grisa , 2.8. 2009

Kostel svatého Klimenta na Práchni u Horažďovic
    Na místě údajné stavby z velkomoravské doby (snad dřevěné) byl na Práchni postaven raně gotický zděný kostel, opatřený při stavbě sousedního hradu v první třetině 14. stol. novým presbytářem. Loď byla barokně upravována, regotisován 1859. Kostel obklopuje hřbitov. Údajnému velkému stáří původního kostela napovídá velmi archaické zasvěcení i umístění v obvodu jednoho ze správních hradišť raně středověkého přemyslovského státu.
    Ivan Grisa, dle D. Líbal: Katalog gotické architektury v ČR do husitských válek, Unicornis 2001 a E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3, Academia 1980, 2.8. 2009