Moje místa 0
Původní románský kostel z 13. stol. v průběhu staletí mnohokrát přestavován a upravován. Své stopy zde zanechaly téměř všechny stavební slohy.
Kostel od jihovýchodu
Graficke pismenko Obec Blučina se nachází asi 16 km jižně od Brna, u dálnice D2, exit 11.
Kostel Nanebevzetí Panny Marie najdeme západně od centra obce, ve svahu nad silnicí vedoucí do Židlochovic.

historie

První kostel v Blučině pochází ze 3. čtvrtiny 13. století. Románské pozůstatky v současné stavbě jsou zachovány v obvodní zdi chrámové lodě a ve spodní části věže. První přestavbou prošel kostel v 1. čtvrt. 14. stol. Byla přistavěna kaple sv. Barbory a prodloužena pětiboce ukončená chrámová loď. Okolo roku 1500 přistavěna jižní kaple a v pol. 16. stol. do kostela vestavěna hudební kruchta a propojena s věží vstupem do jejího 1. patra. Po roce

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Moravy a Slezska 1, Bohumil Samek, Academia 1994, 2.8. 2009

popis

Kostel Nanebevzetí Panny Marie je orientovaná jednolodní stavba s pětibokým závěrem. K němu přiléhá trojboce zakončená sakristie. U severní zdi lodi čtyřboká kaple sv. Barbory a u jižní strany trojboká kaple. V ose kostela na západním průčelí je vyzdvižena hranolovitá věž. Hlavní vstup do kostela je veden novogotickým portálem. V západní části lodi se nachází hudební kruchta, její čelo spočívá na kamenných půlkruhových obloucích, nesených