Raně gotický farní kostel v Opatovicích nad Labem z druhé poloviny 13. století. Přestavěn v poslední čtvrti 14. století, obnoven po zničení husity 1421. Barokní loď s volutovými štíty. Vnitřní zařízení převážně z 18. století.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 07/2009
Graficke pismenko Kostel se nachází v centru Opatovic, u křižovatky Pardubické a Vavřinecké ulice. Parkovat je možné u nedalekého obecního úřadu. Od nejbližší železniční stanice Opatovice nad Labem (na katastru sousední Pohřebačky) asi 700 m jižně.
Kostel je přístupný při bohoslužbách, které se konají pravidelně v neděli od 8.00.
Ivan Grisa , 1.8. 2009

Kostel svatého Vavřince v Opatovicích nad Labem
    Raně gotický farní kostel v Opatovicích nad Labem pochází z druhé poloviny 13. století. Přestavěn v poslední čtvrti 14. století, obnoven po zničení husity 1421. Barokní loď s volutovými štíty. Vnitřní zařízení převážně z 18. století. Pozoruhodné je zastřešení věže kamennou helmicí s cimbuřím, jehož vznik je kladen do předhusitské doby (obdobné v nedalekých Starých Ždánicích – viz heslo).
    Ivan Grisa, dle D. Líbal: Katalog gotické architektury v ČR do husitských válek, Unicornis 2001 a E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2, Academia 1979, 1.8. 2009

Pardubický kraj
     Pardubice  (PA)