Kostel sv. Anny v Ústí nad Orlicí - Hylvátech byl na místě starší kaple z doby kolem roku 1600 postaven roku 1755 z popudu místního děkana Jana Leopolda Mosbendera. Před kostelem krucifix z roku 1819.
Pohled od jihovýchodu
© Ivan Grisa 07/2009
Graficke pismenko Kostel sv. Anny stojí na okraji hylvátského hřbitova na severovýchodní straně Třebovské ulice. Příjezd od silnice I/14 z křižovatky u železniční zastávky Ústí nad Orlicí město.
Ivan Grisa , 1.8. 2009

Kostel svaté Anny v Ústí nad Orlicí - Hylvátech
    Kostel sv. Anny v Ústí nad Orlicí - Hylvátech byl na místě starší kaple z doby kolem roku 1600 postaven roku 1755 z popudu místního děkana Jana Leopolda Mosbendera. Letopočet s dobou stavby uvádí nápis na zadní straně mensy hlavního oltáře. V průčelním volutovém štítu kamenná socha svaté Anny od Alexia Cyriaka soudobá s kostelem. Vnitřní zařízení z přelomu 18. a 19. století. Před kostelem stojí krucifix z roku 1819.
    Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4, Academia 1982, 1.8. 2009