Raně barokní kostel v Třebívlicích nahradil v 17. stol. zřejmě starší gotický. Věž přistavěl 1695 P. Bianco, úprava celé stavby 1720. Na přilehlém hřbitově pohřbena Ulrika von Lewetzov, poslední láska J. W. Goetha a poslední šlechtická majitelka obce.
Kostel od západu

Ulrika von Lewetzov

Graficke pismenko Ulrika von Lewetzov se narodila 4. 2. 1804 v Lipsku (Leipzig, SRN, Svobodný stát Sasko) Joachimovi von Lewetzov a Amalii, rozené von Brössigke. Rodiče se rozvedli roku 1807, matka se podruhé provdala za Frederika von Lewetzov (padl u Waterloo 1815). Roku 1821 se Ulrika s matkou setkaly v Mariánských Lázních s Johannem Wolfgangem Goethem, kterému v té době bylo již 72 let. Básník, který se kdysi dvořil Amalii, se zamiloval do její dcery. Oba se spolu setkali ještě v následujících dvou lázeňských sezonách, Goethe žádal bezúspěšně matku o Ulričinu ruku. Ta se roku 1824 usadila po třetím matčině sňatku s majitelem zdejšího panství Franzem von ...
Ivan Grisa, dle informační tabule u hrobky Ulriky von Lewetzov na třebívlickém hřbitově, 1.8. 2009

Kostel svatého Václava v Třebívlicích
    Raně barokní kostel v Třebívlicích nahradil v 17. století zřejmě starší gotickou stavbu. Věž přistavěl 1695 P. Bianco, úprava celé stavby proběhla roku 1720. Na přilehlém hřbitově je pohřbena Ulrika von Lewetzov, poslední láska J. W. Goetha a poslední šlechtická majitelka obce.
    Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4, Academia 1982, 1.8. 2009