Moje místa 0
Barokní kostel v Řisutech u Libčevsi nahradil počátkem 18. století původní gotickou stavbu. Po roce 1945 zpustl a byl vyrabován. Na postupujícím rozpadu nic nezměnilo ani odstranění stromů z vrcholu věže a redukce vegetace na okolním bývalém hřbitově.
Pohled od jihozápadu (z jižní části návsi)
© Ivan Grisa 08/2009
Řisuty se nacházejí severozápadně od Želkovic na silnici III. třídy Želkovice - Bílina, která spojuje silnice I/15 a II/257. Kostelní věž ještě stále dominuje panoramatu obce, kostel stojí nad návsí, která je od výše zmíněné silnice západně.
Parkovat lze přímo pod kostelem na návsi, vzhledem k dění v některých okolních objektech nelze doporučit ponechávání cennějších předmětů ve vozidle. Autobusové spojení do Řisut je sporadické, omezuje se jen na pracovní dny.
Hlavní portál stavby je sice zabedněn, lze však vystoupit na bývalou oratoř nad severní sakristií, odkud se naskýtá pohled do vyrabovaného interiéru.
Nad silnicí od Želkovic najde bystrý pozorovatel rozsáhlý zanedbaný višňový sad, který poskytuje mimořádně lahodné ovoce.
Ivan Grisa , 1.8. 2009

Kostel svatého Bernarda v Řisutech u Libčevsi
    Barokní kostel v Řisutech u Libčevsi nahradil počátkem 18. století původní gotickou stavbu. Nově byl orientován k severu, hlavnímu jižnímu průčelí dominovala hranolová věž. Po roce 1945 zpustl a byl vyrabován. Na postupujícím rozpadu nic nezměnilo ani odstranění stromů z vrcholu věže a redukce vegetace na okolním bývalém hřbitově. Kostel sloužil až do začátku sedmdesátých let. Katastrofou pro něj bylo zřícení věžní báně, která spadla na krovy a

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3, Academia 1980, 1.8. 2009