Zříceniny poutního kostela a kaple nad pramenem jižně od osady Lahovice severovýchodně od Libčevsi. Kostel postaven 1670, přestavěn 1751. Po roce 1945 zchátral až do stavu vyrabované zříceniny v hustém porostu. Jihozápadně od něj obdobně postižená kaple.
Graficke pismenko Zřícenina kostela stojí jižně od silnice I/15 nad křižovatkou s místní komunikací do osady Lahovice. Přístup ke kostelu možný po panelové cestě, kaple se ztrácí v porostu jihozápadně od hlavního průčelí. Do interiéru lze vstoupit přes zbytky severní sakristie, při pohybu v interiéru je nutné dbát zvýšené opatrnosti. Z centra Libčevsi (autobusové linky, spoje Švestkové dráhy) vede nejpříhodnější cesta (asi půl hodiny chůze) ulicemi Obecní a Ke Křížáku, dále pěšinou mezi poli k zemědělskému areálu na jihozápadním úbočí Křížového vrchu a odtud vytrvale severním směrem přibližně po vrstevnici cestou s proměnlivým povrchem. Když máme na dohled silnici ...
Ivan Grisa , 1.8. 2009

Kostel svatého Jakuba v Lahovicích u Libčevsi
    Zříceniny poutního kostela a kaple nad pramenem jižně od osady Lahovice severovýchodně od Libčevsi. Kostel byl postaven 1670 nedaleko pramene, jemuž se připisovala zázračná moc. Do vrcholně barokní podoby přestavěn roku 1751. Po roce 1945 kostel zchátral až do stavu vyrabované zříceniny, ztrácející se v hustém porostu. Jihozápadně od něj obdobně postižená kaple. V ní kdysi vyvěral zmíněný pramen, dnes svedený do vodovodu.
    Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2, Academia 1979, 1.8. 2009