Blučina
Radnice vystavěna v r. 1602 a r. 1611 rozšířena a upravena. R.1832 k původní budově připojen dvoupatrový přístavek a přistavěna malá věžička se zvonem, zrekvírovaným během 1. světové války. V současnosti obecní úřad.
Budova radnice v Blučině
Graficke pismenko Obec Blučina se nachází asi 16 km jižně od Brna, u dálnice D2, exit 11.
Budovu radnice najdeme v centru obce, v západním rohu trojúhelníkového náměstí Svobody.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1240. Radnice však byla vystavěna až v roce 1602 a již roku 1611 byla rozšířena a upravena. Roku 1832 je k původní budově připojen dvoupatrový přístavek a současně byla opravena původní šindelová střecha. Na budově byla vystavěna malá věžička a v ní umístěn zvon, který byl ale zrekvírován během 1. světové války. Na zvon se zvonilo při volbách do obecního výboru. Věžička odstraněna při pozdějších

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Moravy a Slezska 1, Bohumil Samek, Academia 1994, 31.7. 2009

popis

Jedná se o jednopatrovou budovu s otevřenou, valeně zaklenutou podsíní, podepřenou čtyřmi toskánskými sloupy. Fasáda budovy je členěna výplněmi s obdélnými okny s nadokenními římsami. Pod středním oknem v průčelí budovy je zasazena kamenná deska s nápisem ANNO DOMINI 1611. Stejný letopočet je nad jedním z portálů uvnitř budovy. V jednom z průchodů z chodby do kanceláře je zachován původní renesanční kamenný portál.

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.