Původně gotický kostel ze 14. století, barokně přestavěn v letech 1759–60 jihlavským stavitelem A. Aiglem. Severně od kostela stojí kostnice z roku 1759. Nedaleko kostela je rokoková fara z roku 1784 a zajímavá socha Piety z roku 1786.
© Milan Caha 07/2019
Graficke pismenko Původně gotický kostel ze 14. století. Z původní stavby se dochoval presbytář se zrcadlovými klenbami a opěráky. Za husitských válek byl pobořen. V letech 1759–60 byl barokně přestavěn jihlavským stavitelem A. Aiglem. Z doby přestavby kostela pochází i většina vybavení, včetně oltáře s obrazem Setkání sv. Petra a Pavla v Římě. Kostel prošel opravami v 18., 19. i na počátku 20. století. Kolem kostela býval hřbitov. Dnes se z něj zachovala jen část náhrobků a křížů jižně od kostela, hřbitov se již dlouho nepoužívá. Drobná obdélná stavba bývalé kostnice z roku 1759, polokruhově uzavřená, stojí severně od kostela. Nedaleko kostela je rokoková fara z roku 1784 a zajímavá socha Piety z roku 1786.
Milan Caha (zdroj:POCHE, E.: Umělecké památky Čech 4. T - Ž. Academia, Praha 1982), 30.7. 2009

Havlíčkův Brod  (HB)