Židovský hřbitov pravděpodobně z poloviny 17. stol, márnice je z pol. 19. stol. Uchovalo se na něm cca 1200 náhrobků, nejstarší z 18. stol. V interiéru márnice jsou fragmenty hebrejských liturgických textů.
celkový pohled na hřbitov
© Milan Caha 07/2009
Židovský hřbitov leží na stráni v tzv. Korečníku přibližně1,5 km jihozápadně od náměstí, u silnice na Telč. Zaparkovat lze na prostranství před hřbitovem. Pánové by neměli zapomenout, že na židovské hřbitovy lze vstupovat pouze s pokrytou hlavou.
27.7. 2009

historie

Židovské osídlení v Třešti je doloženo již ve druhé polovině 13. století, kdy je zmiňován rabín Jakub z Třešti. Náboženská obec zde však vznikla až v polovině 17. století, zanikla za druhé světové války. Židovský hřbitov je pravděpodobně stejného stáří jako obec, márnice je přibližně z poloviny 19. století. Poslední pohřby zde proběhly za druhé světové války. V roce 2003 zde byly uloženy ostatky Wolfganga z třešťské židovské rodiny Münchů,

židovské památky
     Jihlava  (JI)