Empirová synagoga z roku 1825, postavená na místě barokní synagogy zmiňované 1693 a zničené požárem r. 1824. V současnosti zde je sbor Církve československé husitské a stálé expozice Franze Kafky a židovské obce v Třešti.
uliční průčelí synagogy
© Milan Caha 07/2009
Graficke pismenko První zmínka o přítomnosti Židů v Třešti se vztahuje k 2. polovině 13. století, kdy je uváděn rabín Jakub z Třeště. Nejstarší doložená třešťská synagoga byla barokní, zmiňovaná roku 1693. Zničena byla při požáru v roce 1824 a její podoba se nedochovala. Současná synagoga byla postavena rychle po zničení staré budovy, dokončena byla v roce 1825. Jedná se o poměrně velkou empírovou stavbu s antickými a egyptskými vzory. V české a moravské synagogální architektuře je unikátní její loubí o pěti polích s šesti toskánskými sloupy. Roku 1920 byla poškozena při dalším požáru, po něm bylo dočasně zazděno zmiňované loubí. ...
Milan Caha (zdroj: wikipedia), 29.7. 2009