Barokní kaple z let 1768–9 zřejmě podle staršího projektu Kiliána Ignáce Dienzenhofera na výšině Spielberg jihovýchodně od centra městečka Teplá.
Kaple od severozápadu, vpravo v pozadí věže klášterního kostela
© Ivan Grisa 08/2009
Graficke pismenko Z hlavní ulice mezi městečkem a klášterem (ČSA) je třeba odbočit do ulice Pivovarské. Zde je možné parkovat, dále pěšky vzhůru. Železniční stanice Teplá na trati Karlovy Vary dolní nádraží - Mariánské Lázně asi 1 km západně.

Kaple svatého Kříže, Bolestné Matky Boží a apoštola Ondřeje v Teplé
    Oválná kaple orientovaná k jihovýchodu, postavená na návrší Spielberg jihovýchodně od centra městečka nad cestou ke klášteru v letech 1768–69. Projekt pravděpodobně pochází od Kiliána Ignáce Dienzenhofera z období kolem roku 1730. Malířská výzdoba interiéru od G. Füssla, nad vstupem erb opata Trauttmannsdorfa a tepelského kláštera, vnitřní zařízení bylo po roce 1945 vyklizeno. Severozápadně k městečku torso lipové aleje, od kaple se nabízejí

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4, Academia 1982, 29.8. 2009