Farní kostel v Nové Vsi u Kolína vznikl zřejmě počátkem 14. století jako gotická stavba (připomínán 1352). Roku 1835 nahradila původní loď nová, 1886 celková novorománská přestavba. Z původní stavby dochován presbytář a spodní část mohutné chórové věže.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Nová Ves se nachází západně od Kolína na silnici II/38 do Poděbrad a Mladé Boleslavi a železniční trati Praha - Česká Třebová (zastávka asi 400 m severovýchodně od kostela). Kostel stojí na návsi přímo u hlavní silnice (možnost parkování bez problémů), v okolí několik restauračních zařízení.
Kostel je přístupný během bohoslužeb (pravidelně v neděli od 17.00).
Ivan Grisa , 22.7. 2009

Kostel svatého Václava v Nové Vsi u Kolína
    Farní kostel v Nové Vsi u Kolína vznikl zřejmě počátkem 14. století jako gotická stavba (poprvé se písemně připomíná 1352). Roku 1835 byla zbořena původní loď a nákladem majitele panství V. Veitha postavena nová. Vnější vzhled sjednotila roku 1886 novorománská přestavba exteriéru. Z původní stavby dochován klenutý presbytář a spodní část mohutné chórové věže. Vnitřní zařízení z 19. století, převážně z roku 1899 (Petr Bušek ze Sychrova).
    Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2, Academia 1979, 22.7. 2009

Kolín  (KO)