Klasicistní pravidelný patrový objekt zbrojnice, vystavěný z popudu císařovny Marie Terezie v l. 1769–71. Dnes využíván Universitou Palackého.
Olomouc - Tereziánská zbrojnice - hlavní vstup z Biskupského náměstí
© Ivo Rozehnal, 09/2011
Graficke pismenko Klasicistní budova tzv. Tereziánské zbrojnice vystavěná v letech 1769–71 (někdy také udávány léta 1771–78) na Biskupském náměstí z podnětu rakouské císařovny Marie Terezie. Dle pověsti dala císařovna zbrojnici postavit natruc v těsné blízkosti hlavního vjezdu do paláce arcibiskupa, se kterým se panovnice neměla v lásce. Ačkoliv o to arcibiskup mnohokrát žádal, stavba nebyla nikdy zbořena.
Na konci 20. století byl objekt adaptován pro potřeby University Palackého.
Jan P. Štěpánek s využitím K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2000, 19.7. 2009

popis

Patrová budova má pravidelný čtyřkřídlý obdélný tvar s velkým vnitřním nádvořím. Vstupní průčelí s tympanonem je zdobeno reliéfy představující vojenské trofeje a vrchol tympanonu zakončuje socha Marta ve zbroji.