Salmův palác vystavěn ve 2. pol. 17. století na starších gotických domech. Barokní přestavba W. Reicha v l. 1727–28. Klasicistní podoba získána v l. 1791–92. Portál z r. 1687 od L. Seegera. Největší palácová světská stavba v Olomouci.
hlavní průčelí Salmova paláce na Horním náměstí
© Jan P. Štěpánek 04/2009
Graficke pismenko Salmův palác na Horním náměstí je největší světskou stavbou tohoto typu v Olomouci. Klasicistní stavba byla vystavěna pro rod Salmů jako jejich městské sídlo.
Palác je obrácen hlavním průčelím do hlavního Horního náměstí a bočními křídly směřuje do ulic 28. října a Riegrovy.
V přízemí paláce je umístěna restaurace McDonald´s.

historie

Klasicistní městský šlechtický palác rodu Salmů vystavěný na místě tří starších gotických měšťanských domů (dochovány sklepy) pro Julia Salm-Neuburga. Barokní přestavba starších domů pochází ze 2. poloviny 17. století. Cenný portál z roku 1687 je z dílny Lorenze Seegera. Další barokní přestavba, která se dotkla především hlavního průčelí, se uskutečnila v letech 1727–28 dle projektu Wolfganga Reicha. Klasicistní podobu palác nabyl při úpravách z

Jan P. Štěpánek dle info na místě a K. Kuča: Města a Městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, 2000, 19.7. 2009

není známo
     Olomouc  (OL)