Renesanční zámek postavený v letech 1568–72 na místě někdejšího hradu Schellenberg. Jako lovecké zázemí saských Wettinů sloužil do roku 1772, poté degradace na sklad chmele a obilí, sídlo úřadů a obydlí jejich zaměstnanců. Od r. 1952 muzejní využití.
Jižní průčelí od studničního domu
© Ivan Grisa 07/2009
Graficke pismenko Zámek a městečko Augustusburg se nacházejí na ostrohu mezi údolími řek Zschopau a Flőha východně od města Chemnitz. Příjezd od dálnice A4 (sjezd Frankenberg na B169), dále po S203 do města Flőha a odtud po S 223 do Augustusburgu. Při jízdě od hraničního přechodu Hora sv. Šebestiána/Reitzenhain po B174 na křižovatku s B180 (Gornau) a po této silnici do Erdmannsdorfu. Odtud lze (stejně jako při jízdě vlakem po trati Chemnitz - Vejprty) použít k cestě na Augustusburg kolejovou lanovku (viz heslo). Zámek poskytuje řadu možností prohlídky: výběr ze čtyř museí (motocyklové, kočárů, lovu a lesa, mučírna), komentovanou trasu (první patro Lipového domu, ...

Zámek Augustusburg
    Na výběžku Krušných hor mezi údolími řek Zschopau a Flöha vznikl ve 13. století jako první panské sídlo hrad Schellenberg. Stejnojmennému rodu jeho zakladatelů jej zabavil míšeňský vévoda roku 1324 jako zemským škůdcům. Od roku 1332 se zde střídali lenní majitelé. V letech 1528–1547 hrad postupně poškodily požáry a dobývání za šmalkaldské války. Saský kurfiřt August I. se proto rozhodl postavit na jeho místě zcela nový zámek a nazvat ho svým

Ivan Grisa, dle webové stránky zámku, 19.7. 2009

popis

Zámek sestává ze tří částí: trojkřídlého branského stavení, odděleného od zámku příkopem, vlastního čtyřkřídlého zámku a hospodářského dvora na jihu. Vlastní zámek se pak skládá ze čtyř domů, zámeckého kostela a tří spojovacích křídel. Vzhledem k rozhodnutí o demolici původního hradu Schellenbergu bylo možno objekt postavit na v podstatě pravidelné osové disposici. Hlavní vstup do zámku vede od severu z náměstí přilehlého městečka. Branský dům