Hřbitovní kostel sv. Víta byl vystavěn v l. 1681–82 italským stavitelem Antoniem de Alfierim. Nedaleko kostela se nachází kostnice, která sloužila jako krypta příslušníkům kolodějské větve rodu Vratislavů z Mirovic.
hřbitovní kostel od severozápadu
© Milan Caha 07/2009
Graficke pismenko Hřbitovní kostel sv. Víta byl vystavěn v letech 1681–82 italským stavitelem Antoniem de Alfierim. Jedná se o zajímavou, netradičně řešenou, ranně barokní stavbu. Zajímavé jsou nárožní vížky a zaklenutí kupolí s lucernou. Nedaleko kostela se nachází kostnice, která sloužila jako krypta příslušníkům kolodějské větve rodu Vratislavů z Mirovic. V polovině 19. století zde pohřbívání zakázaly úřady, v roce 1866 byla krypta obnovena jako hrobka vltavotýnských kněží.

České Budějovice  (CB)
    Týn nad Vltavou