Ranně gotický, původně farní, kostel vystavěn po r. 1350. Za husitských válek však fara zanikla. Barokně upravován v r. 1670 a poté ještě v průběhu 18. století. Zachovány gotické nástěnné malby z 2. pol. 14. stol.
© Milan Caha 07/2009
Graficke pismenko Ranně gotický kostel byl vystavěn po roce 1350. Z tohoto období se zachovala klenba presbytáře se znakem Bohuňka ze Bzí, vítězný oblouk, okénko za oltářem a portál. Kostel byl od svého vzniku farní. Za husitských válek však fara zanikla (poslední známý farář byl jmenován roku 1416). Kolem kostela býval hřbitov, pohřbívalo se na něm do roku 1669. Kostel byl barokně upravován v roce 1670 a poté ještě v průběhu 18. století. Postupně spadal pod správu farářů ze Soběslavi, Modré Hůrky a Zálší. Od roku 1903 byl přifařen k Dolnímu Bukovsku.
Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 1. A - J. Academia, Praha 1977 a www stránky farnosti), 18.7. 2009

popis

Jednolodní kostel s pravoúhlým presbytářem a barokní věží na severní straně lodi. V podvěží je kaple s obrazem patronky Blat Panny Marie Kojenské na rokokovém oltáři. Obraz daroval kostelu roku 1678 rod Wratislavů. K obrazu se konávala až do 50. let 20. století procesí. Hlavní oltář s obrazem kamenování sv. Štěpána je z počátku 18. století, stejně tak dva boční oltáře sv. Václava a Čtrnácti svatých pomocníků. Na vítězném oblouku se zachovaly