Hrady.cz
Palác Krajířů z Krajku, vrcholně renesančně přestavěn Pernštejny. Lobkowiczové vlastnili palác v l. 1628–1948. V l. 1651–68 upraven raně barokně podle projektu C. Luraga. Dnes muzeum provozované rodinou Lobkowiczů.
pohled z podhradí
vpravo románská Černá věž, vlevo Ústav šlechtičen
© Milan Caha 09/2008
Graficke pismenko Na místě dnešního paláce bylo ve 13. století několik raně gotických domů, první písemné zmínky o nich jsou ale až z třetí čtvrtiny 14. století. V prvé polovině 16. století vlastnili dva z domů Krajířové z Krajku. Ti je sjednotili a přestavěli ve vrcholně renesanční palác. Přestavbu dokončili Pernštejnové, kteří jej získali v roce 1554. Přestavbu dokončovala na přelomu 16. a 17. století Polyxena Pernštejnová, provdaná nejprve za Viléma z Rožmberka a podruhé za nejvyššího kancléře Zdenka Vojtěcha Popela z Lobkowicz. Lobkowiczové získali palác odkazem paní Polyxeny v roce 1628. V letech 1651–1668 byl palác upraven raně barokně ...

popis

Rozsáhlý dvoupatrový palác na trojúhelníkové parcele v jihozápadním cípu Pražského hradu. Palác tvoří šest křídel, uzavírajících dva dvory. Fasáda do Jiřské ulice je jednoduchá, pocházející z barokní úpravy. Jižní fasádu zdobí dvě věže a arkády. Na dvorních fasádách se zachovaly čtyři slepé arkády a sgrafita paláce Pernštejnů. Místnosti mají převážně renesanční a raně barokní klenby. Raně barokní štukování stropů a nástropní malby se dochovaly v