Lobkowiczký palác

palác Přehořovských z Kvasejovic
Barokní palác Přehořovských z Kvasejovic z l.1702–04 podle projektu G. B. Alliprandiho. Pozdně barokně upraven I. J. Palliardim. Od r. 1753 jej vlastnili Lobkowiczové. Dnes sídlo zastupitelského úřadu Spolkové republiky Německa.
Palác z velké věže svatovítské katedrály
© Ivan Grisa 02/2011
Graficke pismenko První zmínky o městišti dnešního paláce hovoří o pivovaru strahovského kláštera, který je v těchto místech zmiňován v roce 1410. Pozdější majitel Jakub Skála přestavěl bývalý pivovar na hospodářský dvůr. Po něm se zde střídali různí majitelé, až zde nechali v letech 1702–1704 Přehořovští z Kvasejovic postavit barokní palác. Za autora projektu je považován Giovanni Battista Alliprandi, stavbu provedl Bartolomeo Scotti. Roku 1768 byl palác poškozen požárem. Po něm, v roce 1769, provedl další – pozdně barokní – úpravy Ignác Jan Palliardi. Postupně se majiteli stali mj. Kolowratové, Černínové z Chudenic, až jej získali v roce 1753 Lobkowiczové. Za ...

popis

Dvoupatrový palác má obdélný půdorys a dvojicí krátkých křídel, směřujících do zahrady. Výrazným prvkem je oválný rizalit zahradního průčelí. Většina místností je zaklenuta vrcholně barokní klenbou. Kamenickou výzdobu paláce vytvořil Giovanni Piero della Torre.