Pozdně klasicistní synagoga z let 1847–48. Bohoslužby se zde konaly do druhé světové války. Od roku 1946 skladiště, později prádelna. Roku 1995 byla budova vrácena Židovské obci a byla upravena na obchod a byty.
bývalá synagoga v Uhříněvsi
© Milan Caha 07/2009
Graficke pismenko Pozdně klasicistní synagoga byla postavena v letech 1847–48. Nahradila starší synagogu z 18. století. V jedné části byl modlitební sál, ve druhé části budovy byl sál ŽO, byt učitele a školní třídy, zrušené roku 1896. Bohoslužby se zde konaly do druhé světové války. Od roku 1946 byla budova využita jako skladiště, později byla přestavěna na prádelnu. Roku 1995 byla budova vrácena Židovské obci a byla upravena na obchod a byty.
Milan Caha (zdroj: Blanka Rozkošná, Pavel Jakubec: Židovské památky Čech, Era 2004), 15.7. 2009

historie

Nejstarší písemné záznamy o židovském osídlení Uhříněvsi jsou z roku 1670. Hřbitov byl založen na počátku 18. století, stará synagoga ve stejném století. Po příchodu nacistů bylo v Uhříněvsi 46 Židů a v okolních obcích dalších 341. Válku přežilo 42 z nich.

židovské památky
    Praha 10-Uhříněves