Na místě původního kostela ze 14. stol. postavil Chr. Lagler 1717–21 barokní jednolodí se západní věží. Obklopen zdí bývalého hřbitova se zbytky náhrobků a márnice. Fara z r. 1733 severovýchodně pod kostelem, dále na sever kamenný kříž z r. 1801.
Kostel od západu
© Ivan Grisa 07/2009
Graficke pismenko Kostel vzhledem k poloze dominuje širokému severnímu předhůří Milešovky. Přímo kolem něj prochází extrémně frekventovaná silnice I/8. Na křižovatce pod kostelem autobusová zastávka, železniční na trati Teplice - Úpořiny - Lovosice asi 1 km severovýchodně.
Přístupný v době bohoslužeb (informace viz kontakt).
Ivan Grisa , 12.7. 2009

Kostel svaté Kateřiny v Bořislavi
    Na místě původního kostela, připomínaného 1352, postavil v letech 1717–21 claryovský stavitel Christian Lagler barokní jednolodí se západní věží (snad z původní stavby). Obklopuje ho zeď bývalého hřbitova se zbytky náhrobků a márnice. Fara z roku 1733 severovýchodně pod kostelem, dále na sever na návsi kamenný kříž z roku 1801. Bořislav byla od roku 1922 působištěm děkana Franze Sitteho, významného regionálního vlastivědce, autora knihy Na

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1, Academia 1977, 12.7. 2009