Moje místa 0
Kostel v Toužimi vznikl pravděpodobně po roce 1488, kdy nahradil starší svatyni bývalého proboštství milevských premonstrátů (dnes zámek). Barokní přestavby (1656, 1738–42, 1778) zpravidla po požárech.
Západní průčelí
© Ivan Grisa 08/2009
Graficke pismenko Kostel stojí v jihovýchodní části starého města, od náměstí (parkování, zastávky autobusů) asi 100 m jižně. Železniční stanice Toužim na trati Rakovník - Bečov nad Teplou se nachází cca 1,5 km jižně.
Kostel je přístupný v době pravidelných bohoslužeb (pátek od 16.00, neděle od 9.00).

Kostel Narození Panny Marie v Toužimi
    Toužim vznikla roku 1469, kdy se pod ochranu zdejšího hradu přestěhovali obyvatelé zničeného městečka Útvina. Kostel vznikl pravděpodobně po roce 1488, kdy nahradil starší svatyni bývalého proboštství milevských premonstrátů (dnes zámek). Z původní stavby se zachovalo přízemí věže. Barokní přestavby proběhly v letech 1656, 1738–42 a 1778, zpravidla po požárech. Součástí kostelního areálu jsou dvě brány z Kostelní ulice a barokní fara, stojící

Ivan Grisa, dle Emanuel Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4, Academia 1982, 11.7. 2009