Evangelický kostel z roku 1907–08 v Přerově. Před ním nejstarší socha J.A. Komenského na Moravě z roku 1874.
Přerov - evangelický kostel
© Ivo Rozehnal, 07/2009
Graficke pismenko V centru Přerova stojí zajímavý novodobý evangelický kostel. Postaven byl v letech 1907–1908 Českobratrskou církví evangelickou v Přerově. Projektantem stavby byl německý architekt Augustin Otto Kuhlmann. Evangelický kostel v Přerově je mimořádnou stavbou, zahajující zcela nové pojetí sakrálních staveb, který se stal vzorem pro řadu kostelů, postavených do dnešní doby. Historicky velmi cenná je také nenápadná socha, která stojí před kostelem. Jedná se o první sochu na Moravě, na které je náš velikán J.A. Komenský. Autorem díla z roku 1874 je T. Seidan. Socha původně do r. 1891 stávala na Horním náměstí, odkud byla přemístěna. Důvod byl celkem kuriózní – ...
Ivo Rozehnal - zdroj http://www.cceprerov.estranky.cz (doplněno redakcí dle Pavel Vítek - literatura: Pavel Zatloukal: Příběhy z dlouhého století - architektura let 1750-1918 na Moravě a ve Slezsku, Aleš Filip: Secesní chrámy na Moravě a ve Slezsku), 10.7. 2009

Přerov  (PR)
    Přerov