Moje místa 0
Městský dům, původně zvaný Záloženský, byl postaven na počátku minulého století v době národního obrození. Od roku 1909 je majetkem města Přerov.
Městský dům v Přerově
© Ivo Rozehnal, 07/2009
Graficke pismenko Když se koncem 19. stol. začal rozvíjet národní život, vyvstala i v Přerově otázka kde působit. Nejprve to bylo v místnosti zdejšího pivovaru. Netrvalo však dlouho a spolek Záložna Přerov se rozhodl postavit Záloženský dům, který měl být obdobou módních Národních domů. Základem se pro stavbu stal bývalý hostinec U bílého koníčka na Dolním náměstí. Po jeho demolici zde byl 1.1.1896 položen základní kámen. V tehdy vypsaném konkursu na stavbu uspěli stavitelé V. Žák a F. Pivný, spolu s inženýry K.H. Kepkem a A. Čenským. Stavba proběhla velmi rychle, takže 4.12.1897 byl Záloženský dům slavnostně předán. Samotný dům se skládal z hostince ...